top of page

Рехабилитацията на ПАВЕЦ “Белмекен“ приключи навръх 50-ата годишнина на централата


Рехабилитацията на помпено-акумулаторната водно-електрическа централа “Белмекен“ (ПАВЕЦ “Белмекен“), която на 21 декември отбеляза своята 50-а годишнина, приключи с монтирането на петия, последен агрегат в комплекса. Краят на проекта беше обявен на официална церемония по-рано днес в ПАВЕЦ-а в присъствието на министър-председателя на България Николай Денков, министъра на енергетиката Румен Радев и изпълнителния директор на Националната електрическа компания (НЕК) Мартин Георгиев. 


“Поколението от 60-те и 70-те години на миналия век превърнаха България в една от водещите държави по отношение на помпено-акумулаторните водно електрически централи. С ПАВЕЦ "Белмекен" и “Чаира“ България стоеше като един от водещите инженерни примера как да се използват природните дадености в полза на енергетиката", каза премиерът Николай Денков по време на официалното събитие и добави: "Днес ролята на тези съоръжения стана значително по-голяма, даже от това, което са мислели създателите им".


Николай Денков намира тези централи за водещи по отношение на ефективност, капацитет и гъвкавост, стига, по думите му, да са налице природните дадености.


"С министъра на енергетиката Румен Радев обсъждаме от месеци и е поставено в задачите за следващите години, да стъпим на раменете на тези, които са преди нас и да изградим още по-амбициозни проекти на места, на които България има възможности за ПАВЕЦ, които да съответстват на необходимостта не само на България, но и на съседни страни в региона", каза в края на речта си премиерът.  


В случая според министър Румен Радев става дума за възможностите, които се разглеждат при язовирите "Голям Беглик" и "Широка поляна" в Родопите, с потенциал да се развият на север към съществуващата денивелация Батак - Пещера и на юг към Доспат.


"Там имаме потенциал да стигнем между 30 хил. и 40 хил. мегават/часа електроенергия съхранение на денонощие. Това вече е добър потенциал", уточни министър Радев.


Конкретно по повод днешното събитие за края на проекта по рехабилитацията на ПАВЕЦ “Белмекен", Радев каза следното: "Много се радвам, че приключи процеса по рехабилитация, конкретно по тази каскада, с последния монтиран пети агрегат. Първите два агрегата в Белмекен бяха пуснати през 2022 г., през 2023 г . следващите два и сега се приключва с петия". 


Капацитетът на агрегатите в централата в кумулативен режим е 376 мегават/часа, а в помощен режим - 104 мегават/часа. Водата, която се подава към един агрегат е съответно 360 куб. м. в минута, уточни министър Радев.  


Проектът по рехабилитация на ПАВЕЦ “Белмекен“ е на стойност малко под 10 млн. евро. От тях 70 процента са набавени по линия на Фонд “Козлодуй“, а 30 на сто са самостоятелно финансиране от страна на НЕК. Мениджър по процеса са от ЕБВР, по информация на енергийния министър. 


“Обявената за завършена днес рехабилитация на ПАВЕЦ “Белмекен“ е третата, която отбелязваме  през последните 12 месеца,“ посочи на свой ред Мартин Георгиев, изпълнителен директор на НЕК. 


Предходните два приключили проекта са тези във ВЕЦ-овете "Момина клисура" (част от каскадата “Белмекен“, “Момина клисура“ и “Сестримо“. В “Сестримо“, проектът по рехабилитация тече и предстои да завърши – бел. авт.) и "Въча 1". Стойността на цялостната рехабилитация на каскадата е 39 милиона лева.  


Мартин Георгиев заяви, че от НЕК са постигнали за миналата година рекордно високо изпълнение  на инвестиционна програма и добави, че за тази целта е още по-висока. 


Валентин Шайдер, ръководител на проекта по рехабилитация на ПАВЕЦ “Белмекен“ в ЕБВР, също беше сред официалните гости: “Удоволствие е да бъда тук и да видя тази електроцентрала напълно рехабилитирана, така че да е готова да работи надеждно, надявам се, поне още 50 години“. 


От страна на изпълняващия консорциум “Кончар/ЧеКаДе“ присъства Гордън Колак, председател на СД на “Кончар“. Той обърна внимание, че като страна България е издигнала през последните години възобновяемите източници и чистата енергия на най-високо ниво и се стреми към развитие на такива проекти, обръщайки особено внимание и на водата като много важен възобновяем източник. 


Всички официални гости на събитието в ПАВЕЦ “Белмекен“ отдадоха заслуженото на ветераните на НЕК. А по случай 50-годишнината на ПАВЕЦ-а Мартин Георгиев връчи плакет на Георги Паскалев, изпълнителен директор на ПАВЕЦ “Белмекен".


Оригиналната публикация е от сайта https://www.bglobal.bg


bottom of page