top of page

Д-р Никола Рангелов: България е богата на редки минерални ресурси


България е богата на ценни и оскъдни суровини, каза в предаването Made in Green на Bloomberg TV Bulgaria д-р Никола Рангелов, председател на УС на Българска асоциация на металургичната индустрия (БАМИ).


По думите му в нашите руди и тези, които се внасят от чужбина, се намират много съпътстващи метали, а във вторичните заводи в Пирдоп и в Пловдив биха могли да се произвеждат като полупродукти арсен, антимон, кобалт, бисмут и селен. Всички тези елементи са включени в списъка за критични и стратегически суровини и влизат в състава на индустриите, произвеждащи зелена енергия, обясни още той.


Рангелов посочи, че металургичната индустрия по много причини произвежда екосъобразно, като стомана се прави само от скрап. Според него това е една от най-добрите възможности за производство на стомана, защото не се емитира въглероден диоксид.


Българската металургична индустрия се развива добре благодарение на пазарите, каза още той. В цял свят обаче търговията на стомана бележи спад през последните години. Поради това се търсят пазари от трети страни, за да може да се затвърди желаното развитие. Въпреки това Рангелов смята, че браншът се отличава с устойчивост и допълва, че при производството на мед се очаква увеличение до 360 хил. тона - изключително голямо число в европейски мащаб.


„Родните предприятия по нищо не отстъпват на европейските по отношение на екологични норми, законодателство и технологични решения“, каза още той.


Рангелов изтъкна, че българската металургичната индустрия от години залага на зелени политики в дейността си. Той подчерта, че стремежът към намаляване на въглеродните емисии винаги е бил във фокуса на бранша.


„В индустрията както на браншово ниво, така и всяка от компаниите има програми, като някои от тях са изключително пунктуални и всеобхватни за съответното предприятие“, каза Рангелов.


Той посочи, че плановете за устойчивост и развитие на отделните предприятия в бранша са добре разписани. „При тях се гарантира устойчивост предвид суровинното и енергийното обезпечаване, но изпитват известни трудности“, каза експертът.


Рангелов отбеляза, че със законодателните актове на Европейския съюз за критични и стратегически суровини се създава възможност България да разшири своята продуктова гама.


Оригиналната публикация е от сайта https://www.investor.bg:



bottom of page