top of page

България създава държавна компания за зелена енергия


втор: Аспарух Илиев Редактор: Десислава Попова


България ще създаде държавна компания за зелена енергия. Това заяви Росен Христов, служебен министър на енергетиката, по време на откриването на събитието Energy of Tomorrow, организирано от Investor.bg.


В "Български енергиен холдинг" ЕАД (БЕХ) е обособено ново дружество, което ще се фокусира върху развитието и съхраняването на зелена енергия. Работи се ефективно с Европейската комисия (ЕК) за разработването на проекти за стимулиране на внедряването на такива технологии, посочи енергийният министър.


"България наистина има нужда на ускоряване на процеса по декарбонизация и внедряване на зелени технологии. Енергетиката много нашумя в рамките на последната година заради цените на енергоизточниците. Също така се ускориха някои процеси на европейско ниво, като декарбонизация и алтернативни източници на енергия", подчерта Христов.


С тенденцията за пълна декарбонизация енергетиката получава още по-важна роля в икономиката, добави той.



Електрификацията е в основата на този процес, като тя е съпътствана с редица мерки за енергийната ефективност. Това трябва да бъде заложено в политиката на всяка държава, категоричен е Христов.



По думите му България е една от най-въглеродно интензивни икономики, но това именно дава възможност за бързо внедряване на зелената енергия.


С напредването на внедряването на възобновяема енергия цената на енергията намаля, като излизат нови технологии, позволяващи фрагментирането на индустрията и достъпа на много гъвкави предприятия, посочи той.


Оригиналната публикация е от сайта https://www.investor.bg/




bottom of page