top of page

Боян Рашев: Компаниите, свързани с добив на нефт и газ, растат стабилно като приходи и печалби.


SLB (Schlumberger) - най-голямата компания в света в услугите, свързани с добива на нефт и газ - публикува резултатите си за последното тримесечие и пълната 2023 г. Те се приемат като отличен индикатор за развитието не само на бранша, а на цялата нефто- и газодобивна индустрия.


Това е така, защото SLB работи навсякъде и практически с всички големи играчи в сектора - както частните, така и държавните компании. 


В резюме: 


SLB расте с изключително бързи за мащаба си темпове  - 18% ръст на приходите и 25% ръст на печалбата на годишна база (за Q4). Радикално намалява дълговете си, изкупува акции, увеличава дивидента. Изгледите за идващите години са страхотни като големият ръст се очаква в Близкия Изток и в моретата и океаните.




Бегъл поглед върху данните на първата картинка показва ясно, че от дъното в началото на 2020 г. компанията расте консистентно като практически винаги надхвърля очакванията на анализаторите за печалба. През 2023 г. обаче пазарът остава сляп за този ръст - цената на акциите достигна над $60, след което се срина до под $50 днес. Това е нелогично и няма как да продължи дълго.




SLB чудесно отразява положението в целия бранш. Компаниите растат стабилно като приходи и печалби, като практически не се влияят от краткосрочните изменения в цените на нефта и/или газа (за разлика от добивните). Тежките дългове от миналото се покриват много бързо и дивидентите растат. Никой не бърза с големи инвестиции в скъпо оборудване и цените на услугите им стабилно растат. 


Според мен само въпрос на време е пазарът да отрази малко по-адекватно икономическата реалност. Неслучайно, секторът остава с най-голяма тежест в портфолиото на ДФ Експат Природни ресурси. Разбира се, това е само мое мнение и не е препоръка за инвестиции.


Оригиналната публикация е във Facebook профила на г-н Боян Рашев.



bottom of page