top of page

Боян Рашев за спирането на употребата на въглища за производство на ток.


Страните от Г7 се били разбрали да прекратят употребата на въглища за производство на ток в някакъв засега неизвестен, но възможно най-скорошен момент.


Това е интересна новина, но й липсва малко контекст.


Графиката показва производството на електричество от въглища в избрани страни и континенти по света. Използвам я, за да онагледя някои от фактите, с които е добре да сме наясно, когато коментираме. Не твърдя, че представляват пълен обзор на ситуацията, но създават добра представа за мащаба на предизвикателството.


1. Китай (не е Г7) употребява над 55% от всички въглища в света. Огромната част се ползват за ток. Ръстът добре се вижда. През слабата 2022 г. можете да добавите още 3%. Тази година ще са повече. Не, не очаквайте този ръст да спре скоро. Основната причина е пред очите ви - с 99.9% вероятност мога да твърдя, че някаква част от устройството, на което четете текста ми, е минала през Китай във веригата за доставки.


2. Индия (не е Г7) вече е на второ място в света. Само че като потребление на енергия на човек от населението е там, където е бил Китай преди повече от 15 г., а като абсолютен брой на хората вече изпреварва Китай. През 2022 г. скокът на Индия в тази графика е с над 14%. Тепърва ни очакват множество подобни там.


3. Югоизточна Азия (11 страни), Бангладеш, Пакистан (не са Г7) - общо 1.1 милиарда души. За съжаление няма обща графика на употребата на въглища в този регион - някой ден ще напарвя и такава. Ако имаше, щяхте да видите нещо средно между Китай и Индия, с ежегодни скокове с около и над 10%.


4. Африка (не е Г7) е цял континент с население от 1.4 милиарда души, които до 2050 г. ще бъдат 2.3-2.5 милиарда. Потреблението на енергия на човек от населението е колкото средното в Англия преди големия скок по време на Индустриалната революция. Виждате колко въглища ползват сега и си помислете какво ще стане, когато процесите на индустриализация, вдигане на жизнения стандарт и тотална електрификация стартират и там.


5. Г7 са САЩ, Канада, Япония и 4 страни в Европа, които са основно потребители на стоки, произведени в гореспоменатите страни. Употребата на въглища там отдавна е малка част от глобалната. Бавно намалява и въпреки всичкото си богатство и други ресурси дори и тези страни не могат да се споразумеят за край на въглищата.

Надявам се, че става ясно колко сме далеч от "великата" цел. И не, затварянето на АЕЦ изобщо не ни помага да я достигнем.


Оригиналната публикация е публичната страница на Боян Рашев във Facebook: https://www.facebook.com/boyanrashev.blog


bottom of page