top of page

“Аурубис” инвестира 120 млн. евро в производството на катодна мед в България


Разширението ще позволи производството на около 340 хил. тона катодна мед годишно, което е увеличение с 50%


Автор: Евгения Маринова Редактор:Десислава Попова


Aurubis AG одобри инвестиция в размер на 120 млн. евро за разширение на рафинерията за катодна мед в завода на групата до Пирдоп и Златица, съобщават от компанията.


Разширението ще позволи производството на около 340 хил. тона катодна мед годишно, което съответства на увеличение от около 50%. Очакваният годишен ефект върху оперативната печалба (EBITDA) е 30 млн. евро след въвеждането в експлоатация през втората половина на 2026 г.


Компанията ще финансира инвестицията със собствени средства от текущия паричен поток без увеличения на капитала.


Чрез разширяване на производствения капацитет компанията инвестира в разрастващ се пазар на фона на непрекъснатия ръст в търсенето на рафинирана мед заради глобални тенденции като енергийния преход, е-мобилността и дигитализацията.


„Това е важна стъпка за укрепване на основния ни бизнес и е най-голямата инвестиция в единичен проект в България след придобиването на завода през 2008 г. Разширението на рафинерията до Пирдоп и Златица ще позволи да се преработват на място всички произведени в България медни аноди. Това оптимизира потоците, като в същото време намалява значително логистичните разходи и въглеродния отпечатък, свързан с тях“, посочва Хайко Арнолд, главен оперативен директор на групата Aurubis.



Разширението създава и условия за допълнителни стратегически проекти в други заводи на групата.


„Продължаваме да следваме последователно нашата стратегия за стимулиране на устойчивия растеж. Групата ще инвестира около 1.1 млрд. евро в стратегически проекти, които укрепват основния ни бизнес и подкрепят устойчивото развитие. По този начин разширяваме допълнително позицията си на най-ефективната и устойчива мрежа от металургични производства в света“, подчертава Арнолд.


„Аурубис България“ АД, част от Aurubis AG, стопанисва медодобивния завод до Пирдоп и Златица и е най-големият износител и вносител на България с ключово значение за икономиката на страната.


Групата Aurubis е световен доставчик на цветни метали и една от най-големите мрежи за рециклиране на мед в света. Компанията преработва сложни метални концентрати, метален скрап и металосъдържащи материали в метали. „Аурубис“ произвежда над 1 млн. тона катодна мед годишно.


Оригиналната статия е от сайта https://www.investor.bg/


bottom of page