top of page

Европейски фабрики за соларни панели са пред затваряне заради китайския внос


Европейската индустрия за производство на слънчеви панели призова Европейския съюз да се намеси със спешни мерки, за да избегне затварянето на местни фирми под ценовия натиск от китайския внос, предаде Ройтерс, позовавайки се на писмо от представители на този бизнес, видяно от агенцията.


Множество европейски производители на слънчеви панели обявиха планове за затваряне на фабрики през последните месеци, като се позоваха на свръхпредлагане от страна на азиатските производители, което тласка цените надолу.


В писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, индустриалната група Европейски съвет за производство на соларни панели (European Solar Manufacturing Council, ESMC) предупреди, че без бързи мерки ЕС рискува да загуби повече от половината от своя оперативен капацитет за производство на слънчеви фотоволтаични модули в рамките на седмици.


"През следващите 4-8 седмици големите производители на фотоволтаични модули в ЕС и техните европейски доставчици са готови да затворят производствените линии, освен ако незабавно не бъдат приложени съществени спешни мерки", се казва в писмото с днешна дата.


ESMC поиска от ЕС да започне спешни мерки, включително схема за изкупуване на излишните запаси от слънчеви модули в ЕС, за да се облекчи свръхпредлагането, и да промени правилата за държавна помощ, за да увеличи правителствената подкрепа за местните производители на слънчева енергия.


Ако тези мерки не могат да бъдат предприети бързо, ЕС трябва да обмисли и "защитни" мерки, които биха могли да включват тарифи и квоти за противодействие на скока на вноса, се казва в писмото.


През миналата година в Европа са били инсталирани рекордните 56 GW нови мощности от соларни панели, отбелязва Ройтерс.


Докато този бърз растеж е от решаващо значение за постигане на климатичните цели, той също така силно зависи от вносни компоненти от Китай - което кара някои други индустриални групи да се противопоставят на митата, които биха могли да нарушат доставките от Китай и потенциално да забавят разпространението на зелената енергия.


Оригиналната публикация е от сайта https://www.mediapool.bg:


Comentários


bottom of page