top of page

Velocity ще придобие до 75% от медно-златния проект "Златуша" до Брезник

Автор: Иглика Филипова
Канадската Velocity Minerals, която търси медно-златни руди на няколко места в Югоизточна България, влиза в още един проект, този път край Брезник. Компанията е подписала обвързващо споразумение със "Зеленрок" - еднолична собственост на австралийската Raiden Resources, с което получава изключителната опция да придобие до 75% от "Златуша" в рамките на следващите пет години. Проектът е с обща площ 195 кв. км и се намира близо до находището "Милин камък", където "Трейс рисорсиз" от групата на "Асарел - Медет" в момента изгражда мина за златни руди.

Условия на сделката

Споразумението предвижда опцията да бъде изпълнена на две фази, но от Velocity подчертават в прессъобщение, че не са задължени да финализират нито една от фазите. На този етап ангажиментът им е да направят начално плащане от общо 200 хил. канадски долара в брой и акции. Ако все пак и двете фази бъдат приключени, Raiden ще получи общо 700 хил. канадски долара в брой и още 300 хил. канадски долара в брой или обикновени акции на Velocity (поравно за всеки от етапите). През това време канадската компания се ангажира да направи определено количество проучвателни сондажи и да представи съответните оценки.

За да упражни първата опция, Velocity има три години, в които трябва да изготви оценка за предполагаемите ресурси. В края на третата година тя може да придобие 51% от проекта, като плати половината от общата сума. Втората опция й дава право да придобие още 24% след още две години, при условие че представи предварителна икономическа оценка и направи втората част от плащането. При всички положения Velocity и Raiden планират да работят като смесено предприятие, като участието им ще зависи от това колко опции ще упражни канадската компания.

"Перспективна" площ

Площта "Златуша" като цяло е голяма и недостатъчно проучена. По данни на Velocity назад в годините на мястото са направени 52 сондажа. По думите на изпълнителния директор Кийт Хендерсън, цитиран в прессъобщението, придобиването на "Златуша" е било приоритет на компанията последните месеци заради комбинацията от установени зони на минерализация в нея и липса на системни модерни изследвания. Затова и той я определя като "перспективна". Компанията планира да започне проучвания възможно най-скоро, така че първите пробни сондажи да бъдат направени през второто тримесечие на 2023 г.

От Raiden уточняват в прессъобщение, че проучванията в "Златуша" ще се извършват от Velocity. Това ще даде възможност на Raiden да се фокусира върху ключовия си проект Mt Scholl за никел, мед и елементи от платиновата група в Австралия

.

Компаниите

Освен в Австралия Riaden има проучвателни проекти в Сърбия и България. Преди четири години тя придоби дружеството "Зеленрок" от канадската QX Metals Corp. (бившата Black Sea Copper & Gold) и по този начин получи правата върху площите "Златуша" и "Калабак". Преди време Raiden държеше правата и за площта "Иглика", която вече е в портфейла на Velocity.

Канадската компания се занимава с проучване на медно-златни руди в Източна Европа. В България има участие в още няколко проекта, а основен партньор й е "Горубсо Кърджали". Това включва по 70% от площите "Тинтява" (в която се намира находището "Розино"), "Момчил" (включваща находището "Обичник"), Надежда" (с "Македонци") и площта "Дангово" (съседна на "Македонци). Преди няколко години "Горубсо - Кърджали" придоби миноритарен дял в канадската компания, а близо 10% от новоиздадените тогава акции бяха купени от Dundee Precious Metals - собственик на златодобивните проекти в Челопеч и Крумовград.


Оригиналната статия е от сайта capital.bg: https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2023/01/25/4442106_velocity_shte_pridobie_do_75_ot_medno-zlatniia_proekt/


Comments


bottom of page