top of page

Министерството на икономиката и индустрията стартира стратегическо партньорство

Министерството на икономиката и индустрията стартира стратегическо партньорство със Съюза на икономистите в България.

В Съюза влизат редица от най-изявените учени в областта на икономиката в България


Министерството на икономиката и индустрията стартира стратегическо партньорство със Съюза на икономистите в България. Това бе договорено по време на среща на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с организацията. В Съюза влизат някои от най-изявените учени в областта, като те ще подпомагат институцията при формиране на политиките и стратегиите за развитието на сектора.

Предвижда се да бъдат провеждани регулярни срещи между Съюза и Министерството, а целта е научните среди да бъдат включени във формирането на политиките на институцията. „Можем да имаме устойчиви резултати само, когато институциите, бизнеса и научните среди работят в тясно сътрудничество“, подчерта министър Стоянов. По думите му през последните месеци последователно се търсят всички възможности за ангажиране на учените в работата на ръководеното от него министерство. „Надявам се стратегическото партньорство, което започваме днес да бъде запазено и надградено в бъдещето“, каза още Никола Стоянов.

От страна на научната организация представиха пред министър Стоянов Бяла книга за нова икономика 2022-2023 г. В научното издание са включени редица актуални икономически въпроси в т.ч. интелигентна индустрия, нисковъглеродна икономика, цифрова и транспортна свързаност, бизнес мрежа за българите по света, крайбрежна и морска икономика на България и др. Те се ангажираха да участват активно в работата на институцията доброволно и безвъзмездно.

„Конструктивният диалог между държавата и научните организации е задължителен за постигането на добри резултати в сектора. Ще разчитаме на експертните анализи от страна на Съюза по всички ключови теми за българската икономика”, подчерта министър Стоянов.

От страна на Съюза на икономистите в България на срещата присъстваха неговия председател проф. д-р Татяна Хубенова-Делисивкова, Иван Попов, секретар на организацията, проф. Гарабед Минасян, представители на ръководството на Пловдив Тех парк и др.

Съюзът на икономистите в България е наследник и продължител на дейността на първото Българско икономическо дружество (БИД), създадено на 11 юни 1895 г. В Съюза на икономистите в България членуват редица български бизнесмени, интелектуалци, преподаватели и др.

Comments


bottom of page