top of page

Металите стартираха 2024 г. със спад и тенденцията все още се запазва


Индустриалните метали стартираха 2024 г. песимистично, а медта бе регистрирана продължителна серия на спад от първите дни на фона на опасенията за по-слабо глобално производство и строителство, отбелязват от Bloomberg. Алуминият от началото на годината е поевтинял с 6,3 %, медта – с 2,4 на сто, а никелът с 1,1 процента.


Медта на Лондонската борса на метали не може да поскъпне вече десети пореден ден, ако се вземе предвид, че на 10 януари търговията завърши без спад, но и без ръст, тоест при нулев резултат, се отбелязва в публикацията.


След увеличението на лихвите през 2022 г. и 20223 г. по-скъпото кредитиране задържа покачването при търсенето, което се отразява на цените, независимо от това, че Китай според очакванията ще предприеме допълнителни стъпки за икономическо стимулиране. В началото на 2023 г. пазарът вече заложи на възстановяването на Ктиай след отмяна на мерките срещу Covid. И сгреши. Сега участниците на пазара са по-сдържани при оценка на позитивите от китайските стимули.


„Очакваме цикличното търсене на мед да отслабне допълнително през 2024 г., тъй като финансовите условия на развитите пазари ще се затегнат, което надделява над позитивната политика на Китай“, смятат от Citigroup. Според тях медта, която се търгува около 8 500 долара за тон досега през януари ще продължи да спада. Вечерта на LME медта се търгуваше около 8364 долара за тон, отчитат от агенцията и добавят, че минорния старт през годината може да отразява технически последствия. Факт е, че през октомври-декември много цветни метали поскъпнаха значително, тъй като инвеститорите се обзаложиха, че Федералният резерв на САЩ ще започне цикъл на облекчаване на паричната политика още през март 2024 г. и до декември лихвите ще паднат със 150 б.п. Съответно, спадът на металите сега отразява частичното затваряне на дълги позиции след покачването на цените през 4-то тримесечие на 2023 г.


Излишъкът при предлагане на алуминий може да спадне тази година на фона на намаляване на производствения капацитет в Китай и увеличеното търсене на метала от индустрията за възобновяема енергия, казват експертите на Bloomberg Intelligence. Това може да подкрепи цената на алуминия, дотогава, докато притокът от новото производство от Индонезия през 2025 г. не доведе до увеличаване излишъка.


Междувременно към публикуване на информацията цената на медта на LME е на ниво от 8370.50 долара за тон, повишавайки се със символичните 0,01 %, алуминият намалява с 0,76 на сто до 2232,50 долара за тон, а никелът – с 0,87 % до 16429,00 долара.


Comments


bottom of page