top of page

Кузман Илиев: Унищожаваме икономическия и енергийния си потенциал.


Българският политически синдром: доброволната стратегическа слепота

Ние сме строители на Европа, не нейни слуги. Унищожаваме икономическия и енергийния си потенциал. Народът като обезверен и тих съучастник. Политическият ни ешелон - като чуждоземен наемник, без връзка с българската нация и стратегическите й и интереси.


Междувременно Гордиевият възел на геополитическо напрежение се завързва. Ще оцелее, който е по-добре икономически и има природни ресурси. Или достъп до тях. В тази битка няма победител - всички губят от липсата на мир и международен търговски обмен. 


От войните в Украйна и в Близкия изток (ние сме в Световна война, дано не ескалира от прокситата им към благодетелите зад тях), топ губещ е Европа. А ние сме на най-големия пангар. Буквално сме на моста за Азия - геополитическа ключова позиция - и опасността пред нас е огромна. Липсата на благоразумие, далновидност и хроничната стратегическа слепота - могат да ни изядат главата.


Затваряме въглищни централи, заради въглеродния данък - скъпите въглеродни квоти, които ги правя нерентабилни. От топ три износител на ел. енергия в ЕС и хегемон в региона се превръщаме в нетен вносител - от Турция, Гърция, Румъния - дори Северна Македония. Унизително и безотговорно. Турци и македонци нямат проблема с въглеродните квоти - не са в ЕС. Гърци и румънци имат вятърен потенциал. Ние не. Унищожаваме лекомислено собствен ресурс - въглища - и не разучаваме какво имаме като залежи на конвенционален газ, ценни метали и суровини. Мотаем се с ядрените мощности, политизирайки национална сигурност и енергетика - а това е непростимо. Планове, визии и стратегии - без никакви конкретни опити да запазим каквото имаме и да надградим с нови мощности и технологии. Нали идва пълна електрификация - кой ще създава електричеството тогава? Не е време да чакаме на другите, въпрос на национална сигурност очевидно.
Полека-лека се очертаваме газов и електроенергиен придатък на Турция. Ердоган не спира да афишира неоосманизма си - докъде се простира “духовната територия” и аспирациите му?! Оголвайки се демографски - след 25 години 70 на сто от България ще е демографска пустиня, - реално подаряваме земята, за която предците ни даваха живота си. Безметежно се проваляме в дълга да запазим наследството им.


От март месец вече няма руски нефт. Подсигурихме ли алтернатива? Или партиите ще го играят непричьом с размита отговорност и нови избори? От Брюксел измислиха забрана и за пропан-бутана, което заприличва на тотална нелепица и конспирация срещу нас. Без евтини горива и енергийна мощ няма икономика, растеж, средна класа и индустрия. Чавка ли ни изпи мозъка? 


Европа се деиндустриализира, а същата напаст, но по-силно идва към нас. Голямо геройство било, че паднали цените на енергоресурсите, успокояват ни. Да, но това е защото не произвеждаме и не потребяваме. Свиват се внос и износ. Обеднели сме от натрупаните 30 процента инфлация, която изяде парите ни последните две години. Рекордно ниски потребление и производство на електричество регистрираме. Дори енергийно ефективен, ако растеш, ползваш повече ток и ресурси - произвеждаш повече блага. Другото е знак за упадък. По-ниските цени на енергоресурсите трябва да стимулира инвестиции - но средата ги отчайва. 


Германия заприличва на енергиен и индустриален инвалид, а нашите фирми вече страдат от спад поръчките и ръстове на лихвите. Това очаква и домакинствата с ипотеки. Важно е да се каже и по-добре да сме готови, а не да се лъжем в очите. Няма полза от това.

Хутите де факто извършват тежки санкции над Израел. Мотото им: война в Близкия изток трябва да спре, Израел трябва да спре размазването на цивилни в Газа. Ние сме готови да участваме срещу тях, както и да “възпираме” Русия в Черно море, че и Сърбия на запад. Готвим се война, казва министърът на отбраната Тагарев. 
Всичко описано дотук е абсурд, срещу който народ, обществено ангажирани хора и духовни водачи трябва да се изправят заедно. Исторически ние сме строителите на Европа - не нейни слуги. Нито пушечно месо в сметки на чужди планове.


Оригиналната публикация е от Facebook профила на Кузман Илиев.


댓글


bottom of page