top of page

Кузман Илиев: Пречките пред създаването на енергоресурси ни прави неконкурентоспособни.


Най-правилното нещо в условия на криза, ако искаш да излезеш от нея е локомотив, който да те извади от нея. А това са предприемачите и частните инвестиции. Иначе се плъзгаш по една опасна плоскост. На държавно ниво, както бяха се засилили сега депутатите от този парламент – да теглиш дълг отвън, който е много скъп, и да го харчиш, получавайки статистически някакво движение – това не са устойчиви инвестиции. Това е моментно купуване на време, което не бива да се допуска", коментира той местните данъци, които в едни общини скачат, а в други - намаляват.

По думите му страната няма добре направена децентрализация. „Затова големият губещ са именно общините. Там има най-големи проблеми, а те имат най-малко ресурс и зависят от държавната хазна. Там политическият момент е най-силен – коя община е „наша”, посочи той. И допълни: „Пътят пред общините е да им се даде повече свобода да взимат собствени решения, повече ресурс в тях и по-малко политически елемент”.

„Най-страшното икономическо явление е инфлацията. Няма по-страшно. Тя прави така, че нищо не може да изчислиш – нито на ниво домакинства, нито на ниво бизнес. Две са основните причини да имаме висока инфлация – безразборното печатане на пари и ниското производство, защото по един или друг начин се създават някакви пречки пред бизнеса. Има пречки пред създаването на енергоресурси, които застрашават енергийната ни сигурност и правят неконкурентоспособен българският бизнес”, подчерта Илиев.

По думите му трябва да направим всичко възможно, за да отложим затварянето на въглищните си централи, както е предвидено по Плана за възстановяване. Според него високата инфлация може да се окаже спънка по пътя ни към еврозоната, към която е предвидено да се присъединим през 2024 година


Оригиналната публикация е във Facebook Профила на Кузман Илиев, https://www.facebook.com/kuzman.iliev


コメント


bottom of page