top of page

Кирил Домусчиев: Бизнесът приветства приемането на България в Шенген по въздух и вода


Кирил Домусчиев е категоричен, че работодателите ще настояват за съответните мерки и стъпки, за да може страната ни възможно най-скоро да стане пълноправен член на Шенген.


“Националните приоритети на Асоциацията на организациите на българските работодатели за тази година са пълноправното членство на България в Шенген през 2024 г., в еврозоната - през 2025 г., а в ОИСР - през 2026 г.”.


Това заяви Кирил Домусчиев, председател на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и ротационен председател на АОБР за 2024-а година.


Според него постигнатото до момента по отношение на Шенген е успешна първа крачка, която бизнесът приветства.


“Успехът с приемането на България по въздух и вода трябва час по-скоро да бъде последван от приемането и отварянето на сухопътните ни граници, защото България губи милиарди, губи ги българският бизнес и държава, губим ги всички ние”.


Домусчиев е категоричен, че работодателите ще настояват за съответните мерки и стъпки, за да може страната ни възможно най-скоро да стане пълноправен член на Шенген.


Според Домусчиев е положително, че вече имаме редовно правителство и по думите му това дава надежда, че има шанс да влезем в еврозоната през 2025 г. 


“Това обаче зависи от провежданите политики – фискална, гъвкав и по-развит пазар на труда, трансформация на икономиката към производства с по-висока добавена стойност, дигитализация, по-високи образователни стандарти и други. Има елементи, които могат да ускорят тези процеси – покачването на кредитния рейтинг, добри послания към външния свят, потенциална възможност за привличане на инвеститори и по-голяма сигурност”.


Домусчиев е категоричен, че работодателските организации ще продължават да настояват пред правителството и държавните институции да се работи усилено, за да се реализира членството на България в ОИСР през 2026 г. 


Според него приемането на България в Организацията ще даде възможност на страната да осъществи важни реформи, които да допринесат за модернизирането ѝ и създаване на много по-добър бизнес климат, за повишаване на доверието на инвеститорите, ускорен икономически растеж и създаването на нови работни места.コメント


bottom of page