top of page

Един тежък сблъсък с реалността в края на годината. Това няма да се хареса на...

Един тежък сблъсък с реалността в края на годината. Знам, че това няма да се хареса на утопистите, наивниците и обслужващия грантополучателски НПО актив, но фактите са по-важни. На никой не му пука за въглеродните емисии и climate change, всичко е една измама с декларации, прах в очите на хората, политическо лицемерие и целенасочена ликвидация на енергийния потенциал.


Търсенето на въглища е достигнало исторически връх през 2022 г. до 8 млрд. тона, като ръста на годишна база е 1,2% (спрямо предходната година). Това пише в годишния доклад на Международната агенция за енергия (МАЕ) за въглищата. Най-големите производители - Китай и Индия са увеличили добива с 8% само за тази година. Дори в най-антивъглищната общност - Европейския съюз, тази година се очаква повишение на търсенето с 26 Mt или 6%.По отношение на електропроизводството в световен мащаб въглищните ТЕЦ са произвели 8% повече (+762 TWh).


Изводът е прост. Махмурлукът приключи и света започна да изтрезнява. Когато стане напечено, всеки прибягва до сигурността, а не авантюристичните „решения“.От Facebook профила на Borislav Boev

תגובות


bottom of page