top of page

Генератор на промяната

Българската технологична индустрия дава инструменти за ефективност на компаниите на местно и международно ниво


Автор: Емил Петров

Дори и без изискванията за ESG отчитане съвременният бизнес е немислим без дигитализация на процесите си, енергийна ефективност и автоматизация. А електрическата мобилност е ключова за намаляването на вредните емисии от транспорта. Както електрическите автомобили, така и електрическите велосипеди имат сериозен принос за по-чист въздух в градовете. 


Български компании и представителства на международни гиганти от години работят и се разрастват, като участват в създаването и производството на различни продукти и услуги, свързани с процесите на дигитализация и електрификация на транспорта.


Е-мобилност


Инженеринговият център на Bosch в България работи по едни от най-важните проекти на групата. Открит преди 6 години, центърът разшири екипа си до над 600 човека, които участват в десетки международни проекти, свързани с автомобилната индустрия и електрическата мобилност. Неговите инженери разработват различни системи за помощ на водачите, автоматизирано шофиране и изкуствен интелект. Но центърът е ключов и за разработката на компоненти и софтуера, който „движи“ електрическите велосипеди, оборудвани с механизмите на Bosch – т.нар. проект eBike. А Bosch е глобален лидер в доставката на двигатели и други компоненти за е-велосипеди, така че, ако карате електрическо колело, има голяма вероятност електрическото подпомагане да се дължи на българи.


Още преди развитието на инженеринговия център в българското подразделение на Bosch Digital работят над 250 специалисти, които създават софтуер за Интернет на нещата (IoT). Българският екип дава възможност за свързаност на различните системи за сигурност, видеонаблюдение и контрол на достъпа в умните сгради по цял свят. В София е създаден и софтуер, който събира отдалечени данни и обновява навигационните системи на автомобилите.

Системите за управление на електрически велосипеди на Bosch се разработват в България


Ampeco е една от най-често споменаваните в международни публикации българска иновативна компания. Тя разработва софтуер за управление на зарядни станции за електрически автомобили и има над 150 клиенти в 50 държави. Сред тях са енергийни компании, автомобилни производители, оператори на зарядна инфраструктура и вериги бензиностанции. Ampeco влезе в последното издание на класацията за най-бързо растящите компании в Европа на Financial Times и Statista. Тя зае стотното място, като е най-добре представилата се българска компания. Изследването анализира постигнатия ръст за периода 2019 – 2022 г. За 2022 г. приходите на българската компания достигат €4,282 млн., като общият ръст за последните 3 години е 1613%. От създаването си през 2018 г. компанията е набрала над $16 млн. инвестиции.


В началото на май японската корпорация Nidec, която е глобален лидер в областта на електрически двигатели и технологии за автомобилния бизнес, откри втори развоен център в София. Инвестицията е чрез дъщерното дружество Nidec Instruments, като технологичното звено ще се насочи към разработки в сферите на роботиката, дроновете, електрификацията и енергоспестяващите уреди и устройства. Първият развоен център на Nidec беше открит през 2022 г. чрез дъщерното дружество Nidec Elesys и той проектира инвертори за хибридни и изцяло електрически автомобили.


Управление на бизнеса


SAP Labs България е развойният център на едноименния германски гигант в областта на софтуера за управление на бизнеса. Със своите над 1500 души персонал е и сред най-големите софтуерни компании в страната. Основаната преди 24 години компания  участва в разработването на голяма част от Business Technology Platform – технологичната платформа за бизнес приложения. Тя включва различни приложения, които помагат на компаниите да управляват своя бизнес – от производството до веригите на доставки, финансите, плащането на заплати и много други. Екипът разработва и приложения за кръгова икономика, които помагат на компаниите да разберат как производството, употребата и рециклирането на техните продукти оказва въздействие върху околната среда. SAP им дава възможност да вземат важни решения във всеки момент и така да повишават своята конкурентоспособност.


Българската компания ERP.BG е създала собствена система за управление на бизнеса – ERP.net, която в някои отношения изпреварва и водещите световни платформи. Тя се прехвърля в „облака“, като преди 5 години в системата е включен „социален“ елемент, който дава възможност за сътрудничество и персонализация. При влизане на потребителя в системата той вижда своето пространство, бележки, задачи, напомняния, календар и всичко това в условията на защитена корпоративна среда. Последната версия на ERP.net дава възможност на фирмите да създават собствени чатботове с изкуствен интелект на базата на ChatGPT, които да улесняват бизнес операциите им.


В България е разположен и най-големият развоен център за региона на Европа, Близкия изток и Африка на софтуерната компания VMware. Създаден през 2007 г., днес центърът разполага с екип от над 1500 човека. Българското развойно звено на VMware участва в развитието на облачната виртуализационна платформа vSphere, в анализирането на данни и в създаването и развитието на хибридни облачни решения. Екипът му също така създава и иновации в най-актуалните технологии като блокчейн, изкуствен интелект, Интернет на нещата (IoT), виртуална и добавена реалност (VR&AR), периферни изчисления (Edge Computing), 5G мобилна свързаност.


Умни сгради и автоматизация


Shelly Group, бившата „Алтерко“, е българското присъствие в автоматизацията на домове и сгради. Нейните свързани с интернет устройства (IoT) управляват от разстояние цялата битова техника и показват в реално време консумацията на енергия. Така потребителите могат да регулират потреблението на енергия и да задават начин на консумация, който да използва най-изгодните цени на тока.


Една от последните разработки на Shelly е иновативна система за автоматизация на управлението на фотоволтаични паркове, разработена в партньорство с ECO Energy. Тя може да се използва при над 90% от инверторите. Чрез нея производителите, търговците и операторите контролират едновременно много соларни паркове и преобразователи на енергия. Потребителите на системата задават часовете, през които производството трябва да бъде намалено и софтуерът автоматично ограничава или прекратява производството на избраните фотоволтаични централи.Релетата на Shelly управляват електрическите уреди, като се контролират с мобилно приложениеГерманската компания Festo е известна като един от най-големите производители на системи за автоматизация на производството. Инженерният център на „Фесто Производство“ у нас извършва развойни дейности в областта на механиката, хардуера, софтуера, управлението на проекти и тестването. А лабораторията за електромагнитна съвместимост позволява на компанията да затвори целия цикъл на едно техническо решение. Българският център разработва и продукти, които се произвеждат в други държави.


Дигитална трансформация


Дигиталната трансформация на бизнеса е немислима без големи компании като „Сирма Груп Холдинг“, DIGITALL, ScaleFocus и много други като тях.


„Сирма Груп Холдинг“ е сред доайените на българския ИТ бизнес, като стартира в далечната 1992 г. и все още държи лидерското място на най-голямата българска компания по приходи, която не е част от международна група. Още от началото си „Сирма“ залага на изкуствения интелект, като разработва проекти за канадското правителство. През следващите десетилетия групата се разраства, става публична компания и развива различни бизнеси и проекти, като целта ѝ е да вгражда в повечето от тях използване на изкуствен интелект. За компанията работят над 400 човека, като нейните продукти и услуги обхващат три направления – приложения за производството и индустрията, финансови услуги и науки за живота и здравеопазване. Интелигентният ѝ чатбот „Мелинда“ може да имитира човешката реч и да води логичен разговор с клиенти и вече е внедрен в няколко финансови институции в България и в Европа. 


Създадената през 2021 г. от обединението между българската „Булпрос“ и германската ec4u DIGITALL има над 1500 служители в 28 офиса и 13 държави в Европа и Северна Америка. Портфолиото на компанията включва няколко бизнес линии – CRM & Workplace, Data & AI, облачни и управлявани услуги за производителност и поддръжка, продукти и решения за киберсигурност. Освен разработката на собствени продукти компанията е изградила стратегически партньорства с технологични лидери като Salesforce, Microsoft, IBM, SAP, Cisco, Snowflake, Zuora и др.


Друг голям играч на пазара на дигитална трансформация е създадената през 2012 г. ScaleFocus. Тя вече е изпълнила стотици проекти за дигитализация за клиенти в над 20 държави, сред които са мултимилиардни Fortune 500 компании, големи и средни предприятия и иновативни стартъпи. Компанията вече е натрупала значителен опит в индустрии като наука за данните (Data Engineering & Data Science), изкуствен интелект и машинно учене (AI/ML), финтех, застраховане и банкиране, телекомуникации, логистика, електронно здравеопазване и клинични изследвания, електронна търговия и други.Оригиналната публикация е от сайта https://bglobal.bg 


Commenti


bottom of page