top of page

България е трета в ЕС по добив на мед


Автор: Аспарух Илиев Редактор: Елена Илиева


Министър Никола Стоянов припомни, че се разработва инвестиционна карта за реиндустриализация на България, която ще покаже ясна картина на полезните изкопаеми, които се добиват у нас.


България е трета в Европейския съюз (ЕС) по добив на мед, като страната ни трябва да се възползва от стратегическото си положение при метала. Това каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на откриването на международната конференция Automotive & Battery Forum 2023.


„Автомобилният сектор е обхванат от ключови трансформации, които ще бележат бъдещето на сектора през следващите десетилетия“, коментира Стоянов. Той акцентира, че от една страна в момента европейските компании търсят възможности да върнат ключови производства от Азия на Стария континент, а от друга – нараства значението на производството на батерии и развитието на електрическата мобилност.


По думите на министъра България може да предложи много, за да отговорят европейските предприятия и на двете трансформации в сектора. „Ние сме страна член на ЕС с ключово географско положение – както по отношение на Балканите, така и за Близкия Изток. Заедно с това сме и сред водещите държави по добив на редица метали, които са ключови за автомобилната индустрия и в частност за производството на батерии“, добави още Стоянов.


Той припомни, че заедно с Минно-геоложката камара се разработва инвестиционна карта за реиндустриализация на България, която ще покаже ясна картина на полезните материали, които се добиват у нас и икономическата специализация на всеки от районите.


Стоянов подчерта, че наред с това продължава развитието на държавните индустриални зони, „защото това са локациите, които могат да предложат най-много на компаниите, търсещи ниършоринг.


Investor.bg припомня, че в понеделник (24 април) България официално подписа декларацията за присъединяване към Европейския алианс за батерии (EBA) по време на церемония в София Тех Парк, открита от държавния глава Румен Радев.


Алиансът е ангажиран с насърчаване на използването на възобновяеми източници на енергия в производства на основни индустрии, електрификация на превозните средства, изграждане на системи за съхранение на енергия и др., за които са нужни батерии.


Автомобилната индустрия е най-бързо растящата в България, отчете по време на церемонията по подписването на декларацията министърът на иновациите Александър Пулев, цитиран от пресцентъра на ведомството, което оглавява. Секторът създава 11% от брутния вътрешен продукт (БВП), заетите лица са 75 хил., а компаниите - близо 350.


Оригиналната публикация в от сайта https://www.investor.bg/

https://www.investor.bg/a/444-novini/373494-balgariya-e-treta-v-es-po-dobiv-na-med


Comments


bottom of page