top of page

"Алкомет" стана инвеститор на годината


Автор: Екатерина Тотева


Над 90 на сто ръст на преките чуждестранни инвестиции в България до 2,3 млрд. евро през 2022 г.


"Алкомет" АД - Шумен стана "Инвеститор на годината" - 2022 г. Наградата бе връчена от президента Румен Радев на церемония по отличаване на победителите в едноименните награди на Българската агенция за инвестиции (БАИ) за най-значими инвестиционни проекти през 2022 г.


Конкурсът се провежда за седемнадесети път и има за цел да отличи най-значимите инвестиционни проекти, реализирани у нас през изминалата година. Водещите критерии, по които журито определя победителите, са обемът на инвестицията, броят на разкритите работни места, районът, в който се създава ново производство или се разширява вече съществуващо предприятие. Над 50 компании от всички сфери на икономиката бяха номинирани за участие в тазгодишното издание на конкурса.


В категорията "Инвестиция в човешки капитал" награда получи "Роберт Бош" ЕООД, а отличието връчи Лазар Лазаров, служебен вицепремиер по социалните политики и министър на труда и социалната политика. Групата "Бош" и конкретно този инвеститор са в основата на един успешен модел, който отчита, че най-ценният капитал е човешкият ресурс, каза министърът. Той напомни, че министерството има поредица от инициативи в подкрепа на работодателите, за да могат те да управляват по-добре персонала, да въвеждат практики за социална и корпоративна отговорност и да постигат по-добри резултати, и ги призова да се възползват от тях.


Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов връчи наградата в категория "Инвестиция в разширяване на бизнеса" на "Витте Аутомотив България" ЕООД. Стоянов подчерта, важността на това събитие особено във времена, изпълнени с много кризи. Инвестиционният интерес към България е много висок, много от инвеститорите, които вече са в България, разширяват дейността си, което показва ясно, че те се чувстват добре тук, заяви министърът.


В категория "Инвестиция на зелено" наградата връчи Богдан Богданов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, на "Интърнешънъл Арморд Груп".


Служебният министър на иновациите Александър Пулев връчи наградата в категория "Инвестиция в иновативен бизнес" на "Интуитив Сърджикал България" ЕООД. Министърът изтъкна постигнатите резултати на ведомството в подкрепа на микро, малките и средните предприятия, на международните инвеститори и предприемачите. Подкрепата на микро, малките и средни предприятия е в наваксването на сериозното изоставане по отношение на одобряването на европейските програми. Започвайки от нула одобрени програми, одобрихме всички десет, заяви министърът.


По Плана за възстановяване и устойчивост по две процедури е било помогнато на първите 2500 компании. Успяхме чрез Плана да стигнем до всички, коментира министърът. В подкрепа на инвеститорите министърът каза, че е разписал 28 сертификата за приоритетни инвестиционни проекти на обща стойност над 400 млн. лева, по които ще се създадат над 2000 нови работни места. Предприемачите са били подкрепени с отключването на над 1 млрд. лева под формата на дялови инструменти, по линия на Фонда на фондовете – на предприемачите ще се предоставят около 660 млн. лева. Отключихме и едно отлично взаимодействие с Европейския инвестиционен фонд, каза министърът.


В категорията "Устойчив бизнес" бяха отличени три компании.


Първата награда връчи Стефан Савов, заместник-министър на иновациите и растежа на "Карлсберг България" АД. Служебният министър на отбраната връчи втората награда на "Либхер Хаусгерете Марица" ЕООД, част от фирмена група "Либхер". С трета награда бе отличена "Теклас България" ЕАД, а отличието връчи служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.


В категория "Будител" награда получи проф. Мартин Вечев от Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии /ИНСАЙТ/. Тя бе връчена от проф. Албена Чавдарова, заместник-министър на образованието и науката. Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова връчи наградата в категория "За национална кауза" на Андрей Арнаудов – съосновател на "Bulgaria wants you".


В категорията "Успешен стартъп" отличие получи "Ампеко", а наградата бе връчена от служебния министър на електронното управление Георги Тодоров.


Служебният министър на туризма Илин Димитров връчи награда в категорията "Община в България с най- много инвестиции за 2022 г." на община Бургас на кмета на града Димитър Николов.


Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Богдан Богданов изтъкна по време на церемонията приноса на бизнеса за работата на Агенцията. Помагате ни да подобряваме инвестиционния климат в България, да връщаме обратно в страната наши сънародници, които са навън, каза Богданов. Вашето присъствие показва подкрепата, която оказвате на БАИ в постигане на нашата мисия, обърна се изпълнителният директор на Агенцията към представителите на деловите среди, присъстващи на церемонията. Той отбеляза трансформацията на агенцията, започнала преди една година с подкрепата на Министерството на иновациите и растежа. Богданов изтъкна, че през последните девет месеца екипът на БАИ е обиколил света заедно с представители на ведомства, деловите среди, на местната власт, двустранни търговски камара, индустриални зони и клъстери, за да представят инвестиционните предимства на България.


Богданов напомни, че българското индустриално производство е второ по ръст в ЕС за 2022 г., ръстът на преките чуждестранни инвестиции, отчетени от БНБ за миналата година, е над 90 на сто и те достигат до 2,3 млрд. евро. Отчита се и рекорден ръст на износа към стратегически търговски партньори, допълни Богданов.


БТА е медиен партньор на конкурса.


Оригиналната публикация е на БТА:Comments


bottom of page